Πόσο γνωστό είναι το ράγκμπι παγκοσμίως;

Το ράγκμπι ιδρύθηκε το 1823 λόγω ενός διάσημου περιστατικού που περιελάμβανε έναν νεαρό Γουίλιαμ Γουέμπ Έλις να παίρνει την μπάλα και να τρέχει μαζί της ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στο σχολείο. Από τότε, το ράγκμπι έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο.

Η δημοτικότητα του αθλήματος έχει εκτιναχθεί στα ύψη στη σύγχρονη εποχή, επιτρέποντας σε εκατοντάδες παίκτες να μπαίνουν στο γήπεδο κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκατομμύρια παρακολουθούν τους διεθνείς αγώνες στην τηλεόραση.

Ωστόσο, το ράγκμπι δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στη δημοτικότητα άλλων αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο και η πυγμαχία, τα οποία έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από τη χρήση των σύγχρονων δικαιωμάτων εκπομπής και της παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πόσο διαδεδομένο είναι λοιπόν το ράγκμπι σήμερα; Υπάρχουν ενδείξεις ότι η δημοτικότητά του θα αυξηθεί;

Πόσα άτομα συμμετέχουν στο Ράγκμπι;

Πάνω από 6,6 εκατομμύρια παίκτες ράγκμπι είναι επίσημα εγγεγραμμένοι παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στην Ιρλανδία, μια από τις πιο ευημερούσες χώρες της Ένωσης Ράγκμπι.

Με περισσότερους από 180.000 συλλόγους ένωσης ράγκμπι παγκοσμίως, το άθλημα έχει αποκτήσει απήχηση, προσελκύοντας περισσότερους παίκτες να συμμετάσχουν σε αγώνες υψηλότερου επιπέδου.

Υπάρχουν περισσότεροι από 2000 σύλλογοι μόνο στην Αγγλία, το πιο σημαντικό ποσοστό στον κόσμο. Το ράγκμπι κατατάχθηκε ως το τρίτο πιο δημοφιλές άθλημα το 2021, πίσω από το ποδόσφαιρο και το τένις. Αυτή η βαθμολογία είναι κάπως αυθαίρετη δεδομένου ότι το τένις έχει περισσότερους από 700.000 κανονικούς παίκτες στην Αγγλία.

Απολαμβάνει το ράγκμπι δημοτικότητα;

Σύμφωνα με διάφορα κριτήρια, το ράγκμπι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι της Ιαπωνίας 2019 είχε το μεγαλύτερο κοινό από κάθε εκδήλωση ράγκμπι που μεταδόθηκε ποτέ, με πάνω από 857 εκατομμύρια θεατές.

Ένας προφανής δείκτης της δημοτικότητας ενός αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η παγκόσμια προβολή του. Το ράγκμπι είναι ένα από τα δέκα κορυφαία αθλήματα στον κόσμο για το μέγεθος της βάσης των θαυμαστών του, με περίπου 400 εκατομμύρια υποστηρικτές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στην Ευρώπη.

Έθνη που παίζουν ράγκμπι, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική, έχουν αφιερώσει τους ακόλουθους. Έχουν εξελιχθεί σε μερικές από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Λόγω των αριθμών τηλεθέασης και του αριθμού των παικτών σε κάθε χώρα, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική θεωρούνται συχνά ως οι πιο ένθερμοι καταναλωτές του αθλήματος.

Επειδή έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά ανεπτυγμένες εγχώριες μορφές και δομές πρωταθλημάτων, εξέχουσες χώρες που παίζουν ράγκμπι, όπως τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, έχουν συνήθως μεγάλη βάση θαυμαστών.

Γιατί το ράγκμπι δεν είναι πιο γνωστό;

Το ράγκμπι πάντα χρειαζόταν βοήθεια για να προσεγγίσει τα δημοφιλή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο λόγω της ευρύτερης απήχησης και των απλών ξεκινημάτων του, γεγονός που το καθιστά αγαπημένο για τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.

Ενώ 857 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιαπωνίας 2019, ρεκόρ για το Ράγκμπι, εξακολουθούσε να υπολείπεται των 3,5 δισεκατομμυρίων (σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου) που παρακολούθησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2018.

Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι χρειάστηκε επίσης βοήθεια για την οικοδόμηση σημαντικών οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την απήχηση ενός αθλήματος στο νεότερο κοινό. Με παίκτες, ομάδες και πρωταθλήματα να έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αλληλεπιδρούν τακτικά και συνδέονται με τους οπαδούς κάθε ώρα, το ποδόσφαιρο έχει διατηρήσει τη θέση του ως το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

Παρόλο που οι περισσότεροι επαγγελματικοί σύλλογοι παγκοσμίως έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ράγκμπι εξακολουθεί να είναι χρόνια πίσω από άλλα αθλήματα που τυγχάνουν σημαντικής προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης, όπως το ποδόσφαιρο, η πυγμαχία, οι μικτές πολεμικές τέχνες και το αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Μια ματιά σε μερικούς από τους κορυφαίους αθλητές κάθε αθλήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τονίσει τις έντονες αντιθέσεις στην επιρροή των μέσων ενημέρωσης. Ο Steph Du Toit, ο τρέχων παίκτης ράγκμπι της χρονιάς, έχει εκπληκτικά πάνω από 2,5 εκατομμύρια οπαδούς στο Facebook, το Instagram και το Twitter.

Σε σύγκριση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, με πάνω από 98 εκατομμύρια οπαδούς μόνο στο Twitter, τα επίπεδα κοινωνικής δέσμευσης του Ράγκμπι είναι συχνά χαμηλά εκτός των μεγαλύτερων ονομάτων του αθλήματος και αυτή η τάση παρατηρείται επίσης σε επίπεδο συλλόγων παγκοσμίως.

Το ράγκμπι χρειάστηκε επίσης βοήθεια για να αποκτήσει τα ίδια τηλεοπτικά συμβόλαια που απολαμβάνουν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και η πυγμαχία σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η κάλυψη αγώνων ποδοσφαίρου του Sky Sports Premier League προσελκύει έναν εντυπωσιακό μέσο όρο 1,7 εκατομμυρίων θαυμαστών, σε σύγκριση με τη μέση τηλεθέαση της ένωσης ράγκμπι των 240.000.

Το ράγκμπι κερδίζει δημοτικότητα;

Το ράγκμπι αυξάνεται σε δημοτικότητα παγκοσμίως, με ετήσια ρεκόρ τηλεθέασης για τα Έξι Έθνη και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι. Τα στατιστικά της τηλεθέασης του Aviva Premiership Rugby συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας περαιτέρω το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το άθλημα και την αύξηση στα 857 εκατομμύρια θεατές για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιαπωνίας 2019.

Μετά τη μετατόπιση του ράγκμπι σε μια συνδρομητική πλατφόρμα στο BT Sport το 2021, το τηλεοπτικό κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά ένα εκπληκτικό 40%. Αυτό έδωσε στους περιστασιακούς οπαδούς του αθλήματος καλύτερη πρόσβαση, ενώ επέτρεψε επίσης σε άλλους λάτρεις των σπορ να αρχίσουν να παρακολουθούν ράγκμπι μέσω του BT Sport.

Το ράγκμπι μπορεί να έχει διαφορετικούς αριθμούς από άλλα αθλήματα παγκοσμίως, αλλά το κάνει σωστές βελτιώσεις για να αυξήσετε την απήχηση. Πέρυσι, συνολικά 7,8 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν το Aviva Premiership, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα 6,1 εκατομμύρια την προηγούμενη σεζόν.

Το ράγκμπι είναι πολύ δημοφιλές εκεί.

Η Αγγλία και η Νέα Ζηλανδία είναι τα δύο έθνη με τους πιο σημαντικούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2022, γεγονός που δείχνει τη δημοτικότητα του Ράγκμπι και στις δύο χώρες. Επειδή κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι για εκτεταμένες εκτάσεις σε όλη την ιστορία του ράγκμπι, η Αγγλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης συγκεντρώσει αρκετές βάσεις υποστηρικτών.

Οι παίκτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν περαιτέρω αυτή την αύξηση της δημοτικότητας, με κορυφαίους αστέρες όπως ο Ardie Savea και ο Maro Itoje να αντιδρούν συχνά στους λογαριασμούς της χώρας τους.

Ο μέσος αριθμός θεατών για αγώνες ράγκμπι γαλλικών συλλόγων έχει αυξηθεί σε 450–500 χιλιάδες κάθε αγώνα τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η Γαλλία είναι η πέμπτη χώρα με τη μεγαλύτερη παρακολούθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό είναι πολύ περισσότερο από την Αγγλία, η οποία προσελκύει μόνο 240 χιλιάδες θεατές σε κάθε αγώνα ράγκμπι συλλόγων, και τη Νέα Ζηλανδία, η οποία σημειώνει 430 χιλιάδες θεατές ανά αγώνα, τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία τηλεθέασης στο άθλημα.

Δεδομένου ότι το ράγκμπι προτιμάται πάνω από το ποδόσφαιρο σε πολλά νησιά του Νότιου Ειρηνικού, είναι επίσης δημοφιλές. Αναγνωρίζεται ως το εθνικό άθλημα της Παπούα Νέας Γουινέας, ενώ έθνη όπως τα Φίτζι έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα στα μέσα ενημέρωσης λόγω της πρόσφατης επιτυχίας τους στο γήπεδο.

Η Αυστραλία έχει έναν από τους χαμηλότερους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των κορυφαίων ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως, με λίγο περισσότερους από 6.000.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp

Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις