Ιστορία του  Ράγκμπι

Η ιστορία του παιχνιδιού ράγκμπι

Στην αρχή

Σύμφωνα με το μύθο, η ιστορία του παιχνιδιού ράγκμπι ξεκινά από την πόλη Ράγκμπι στην Αγγλία το 1823, όταν ο William Webb Ellis πήρε ένα ποδόσφαιρο και έτρεξε μαζί του κατά τη διάρκεια ενός τοπικού αγώνα. Η εμφάνιση της μπάλας σε σχήμα οβάλ που χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο ράγκμπι σχημάτισε μια διάκριση από το ποδόσφαιρο (ποδόσφαιρο) που έχει αντέξει από τότε. Το παιχνίδι έγινε δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία μέσω του ράγκμπι συλλόγων και σύντομα, οι διεθνείς ενώσεις ράγκμπι παίχτηκαν μεταξύ των Εθνικών Ενώσεων (Αγγλία, Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία), οι οποίες αργότερα θα εξελιχθούν σε διαγωνισμούς Six Nations όπως είναι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ουαλίας. Ιταλία.

Ο αποικισμός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας εισήγαγε το ράγκμπι σε αποικιακά εδάφη σε όλη τη Βρετανική Κοινοπολιτεία. Στις αρχές του 1900 οι δοκιμαστικοί αγώνες παίζονταν μεταξύ των εθνών του Νοτίου Ημισφαιρίου και του Βορείου Ημισφαιρίου, ενισχύοντας τις σχέσεις μεταξύ τους. Η άφιξη του επαγγελματικού πρωταθλήματος ράγκμπι 13 ανδρών σε διάφορες χώρες στις αρχές του 1900 παραβίασε τον αυστηρό ερασιτεχνικό κώδικα της ένωσης ράγκμπι, και πολλοί παίκτες χάθηκαν στον αντίπαλο κώδικα. Ωστόσο, η ένωση ράγκμπι 15 ατόμων που ελέγχεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ράγκμπι (IRB) έχει κυριαρχήσει.

Εξέλιξη της παγκόσμιας δημοτικότητας

Αναμφίβολα, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία καθιερώθηκαν ως οι κυρίαρχες δυνάμεις του ράγκμπι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα μεταπολεμικά χρόνια παρουσίασαν αύξηση στις διεθνείς περιοδείες για την ενίσχυση του παιχνιδιού, με μεγαλύτερη συμπερίληψη των λιγότερο ισχυρών χωρών ράγκμπι όπως η Αργεντινή, η Ιαπωνία. και τα έθνη των νησιών του Ειρηνικού Σαμόα, Φίτζι και Τόνγκα. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 έγιναν κινήσεις για ένα κανονικό παγκόσμιο πρωτάθλημα και το εναρκτήριο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 1987 που παίχτηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έδωσε ώθηση στην επαγγελματική εποχή της ένωσης ράγκμπι.

Η ιστορία του παιχνιδιού ράγκμπι δεν θα ήταν ποτέ η ίδια. Ο διαγωνισμός Southern Hemisphere Tri Nations μεταξύ Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Νότιας Αφρικής εισήχθη το 1996, μαζί με τον διεθνή περιφερειακό διαγωνισμό Super 12 μεταξύ των χωρών, ο οποίος έκτοτε επεκτάθηκε για να γίνει το Super 15 το 2011. Ομοίως, το διεθνές περιφερειακό Βόρειο Ημισφαίριο Καθιερώθηκε το Heineken Cup. Επιπλέον, το ράγκμπι 7 πλευρών (Sevens) έχει γίνει δημοφιλές, με τα IRB Sevens World Series και τα Rugby World Cup Sevens να επιτρέπουν στα μικρότερα έθνη ράγκμπι να ανταγωνιστούν σε πιο ισότιμη βάση με υπερδυνάμεις.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp

Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις